Opgelet: wij ontvangen u voortaan alleen op afspraak in al onze kantoren

FAQ Koninklijke Munt van België

  • FAQ Stempelwetgeving voor werken uit edele metalen

    Indien u vragen heeft over de stempelwetgeving voor werken uit edele metalen verwijzen we u graag door naar onze  specifieke FAQ over de stempelwetgeving (PDF, 265.67 KB)
  • Waar en hoe kan ik herdenkingsmunten aankopen?

    In 2018 heeft de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) de overheidsopdracht voor de muntslag en voor de exploitatierechten gegund gekregen, waarna in 2022 de nieuw uitgeschreven opdracht voor een periode van vier jaar aan hen werd gegund. Het is dus KNM dat in opdracht en onder controle van de KMB de circulaire munten en herdenkingsmunten slaat voor België. Het design van de herdenkingsmunten blijft echter afkomstig van de KMB, via ontwerpster Iris Bruijns. De Koning is de wettelijke uitgever van de munten.

    U kan KNM bereiken via klantendienst@herdenkingsmunten.be of www.herdenkingsmunten.be waar u meer informatie kan vinden over het aanbod aan nieuwe herdenkingsstukken en deze ook online kan bestellen.

    De Koninklijke Munt van België is via Finshop begonnen met de resterende commerciële producten uit de stocks te verkopen. Op regelmatige tijdstippen zullen munten aangeboden worden via volgende link.

  • Waar en hoe kan ik rol van circulatiemunten kopen (van een specifiek jaar)?

    U kan rollen muntstukken aankopen bij uw bank of aan de loketten van de Nationale Bank van België (de Berlaimontlaan 3; 1000 Brussel). We kunnen u echter geen zekerheid geven dat u hier muntrollen zal ontvangen van dit jaar aangezien er ook muntrollen worden uitgegeven van munten die teruggekeerd zijn uit omloop en opnieuw verpakt worden voor circulatie. Hierdoor bestaat de kans dat de muntrollen niet enkel Belgische, maar ook buitenlandse muntstukken zal bevatten en ook het jaartal op de munten verschillend zal zijn.

  • Zijn er muntrollen van 2 euro herdenkingsmunten beschikbaar?

    Het is de laatste jaren niet meer mogelijk om herdenkingsmunten af te halen aan de loketten van een bank of de Nationale Bank van België. Er worden geen nieuwe muntrollen met 2 euro herdenkingsstukken meer geproduceerd. Al enige tijd worden deze enkel aangeboden voor de verzamelaars in coincards.

  • Waarom kosten 2 euro herdenkingsmuntstukken meer dan in andere landen (vb Luxemburg)?

    Wanneer ons land 2 euroherdenkingsmunten uitgeeft, kan er beslist worden om een gedeelte hiervan in circulatie terecht te laten komen. In dat geval zullen deze munten tezamen met de reguliere 2 euro circulatiemunten in omloop gebracht worden, op dezelfde wijze zoals dit met alle circulatiemunten gebeurt en dus afhankelijk van de behoefte naar de munten op dat moment. Op die manier hopen wij deze 2 euromunten breed en evenredig te kunnen verspreiden in ons land.

    Echter zullen de 2 euro herdenkingsmunten ook steeds te koop worden aangeboden op onze commerciële website. In vergelijking met de 2 euromunten die in circulatie worden gebracht, bezitten deze munten een verhoogde ‘FDC of Proof’-kwaliteit en kunnen ze daarnaast ook in een aangepaste verpakking (coincard of etui) worden aangekocht. Ook deze muntstukken gelden als wettelijk betaalmiddel in de volledige eurozone. Het design is immers op Europees niveau goedgekeurd en passende Koninklijke Besluiten werden opgemaakt als legale basis voor deze muntstukken.

    De speciale verpakking en beperkte oplage maken deze muntstukken tot verzamelobjecten waarvoor een meerprijs gevraagd wordt. We zijn als België echter niet het enige land dat dergelijke producten in coincard op de markt brengt of de nieuwe 2 euromunten verkoopt tegen een hogere prijs dan de nominale waarde. 

    Sinds 2018 wordt de commercialisering van de Belgische herdenkingsmunten verzorgd door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) die de overheidsopdracht inzake uitbesteding van de muntslag en de exploitatierechten gegund kreeg. Zij slaan dus in opdracht en onder controle van de Koninklijke Munt van België (KMB) circulaire munten en herdenkingsmunten voor België en staan, in het geval van de herdenkingsmunten, ook in voor de verkoop. Aangezien de commercialisatie volledig in handen is van KNM, zijn zij vrij om zelf de verkoopprijs te bepalen. Als KMB hebben we hier geen invloed op. De KMB blijft echter wel instaan voor het thema en de ontwerpen, die sinds 2022 gecreëerd worden door Iris Bruijns, nadat zij de rol als designer van Luc Luycx overnam.

  • Welke Belgische herdenkingsmunten van 2 euro die niet verpakt zijn in muntrollen zijn er uitgegeven door de Koninklijke Munt van België?

    De Koninklijke Munt van België krijgt regelmatig de opmerking van verzamelaars of andere burgers, dat er munten verpakt in officiële muntrollen op de markt komen, terwijl de deze munten niet in officiële Belgische muntrollen zijn geproduceerd. Deze muntrollen worden te koop aangeboden, vaak ver boven de nominale waarde.

    In de  volgende (PDF, 2.06 MB) tabel staan alle 2 euro munten, die uitgegeven werden door de KMB en waarvan geen muntrollen werden geproduceerd.

    Indien u muntrollen tegen komt met de in tabel gepresenteerde munten, dan wil de KMB benadrukken, dat deze munten niet in haar atelier werden verpakt. De KMB kan bijgevolg niet bevestigen dat deze muntrollen 25 gelijkaardige herdenkingsmunten bevatten.

  • Contact

    KONINKLIJKE MUNT VAN BELGIË 

    E-mail: klantenmunt.clientsmonnaie@minfin.fed.be(link stuurt een e-mail).
    Adres: Handelsstraat 96, 1040 Brussel  (algemene zaken)
                de Berlaimontlaan 14 , 1000 Brussel (laboratorium)
    Zo nodig kan u de Koninklijke Munt ook bereiken op het nummer 02 572 57 57.

    WAARBORGKANTOOR

    (analyses edele metalen, stempelhandtekeningen, registratie handelaars en fabrikanten sector edele metalen)
    E-mail: waarborgkantoor.officedegarantie@minfin.fed.be(link stuurt een e-mail).
    Indien nodig kan u het Waarborgkantoor contacteren via 02 572 57 57.

    KONINKLIJKE NEDERLANDSE MUNT